Rolul parintilor in adaptarea copilului la mediul scolar

Este important pentru copil să perceapă pozitiv experienţa trecerii de la etapa preşcolară la cea şcolară. Pentru a-l ajuta pe micul şcolar să se adapteze, este important ca părinţii să facă trecerea de la grădiniţă la şcoală cât mai uşoară.

Iată cum poți face ca părinte acest lucru:

  1. Prezintă-i şcoala într-o manieră pozitivă.  Prezință-i părțile bune ale școlii: faptul că îşi fac prieteni noi, că învaţă lucruri interesante, că sunt trataţi ca niște „oameni mari”. Astfel, copii devin interesați și chiar nerăbdători să înceapă şcoala.
  2. Clarifică-ţi aşteptările referitoare la şcoală. Mulţi părinţi au ambiții mari referitoare la copilul lor, şi fără să îşi dea seama pun presiune asupra acestuia să înveţe, să se străduiască, să ia calificative bune. Aşadar, nu introdu din primul an ideea de teme, și efort prelungit.
  3. Informează-ţi copilul despre principalele schimbări ce vor avea loc la şcoală. Copiii au nevoie să ştie la ce să se aştepte când vor merge la şcoală. Spune-i despre noul program, despre structura orelor, arată-i poze cu clasa, povestește-i ce înseamnă calificativele. Este foarte important să accentuezi asemănările între şcoală şi grădiniţă, pentru ca micuţului să nu i se pară aceste schimbări prea mari. De asemenea afirmă-ţi încrederea că va reuşi să facă față cerințelor.
  4. Familiarizează-l pe copil cu şcoala. Mergeţi de câteva ori în vizită la şcoală, prezintă-i  învăţătoarea, observă dacă va avea şi cunoscuţi printre colegi. În felul acesta copilul se va simţi mai în siguranţă la începerea noului an.
  5. Obişnuieşte-l pe copil cu programul de şcoală. Asta presupune să îl obişnuieşti să meargă la culcare mai devreme şi să se trezească mai repede. Această obişnuinţă îl va ajuta să învingă oboseala din primele zile ale săptămânii.
  6. Implică-ţi copilul în pregătirile pentru şcoală. Mergeţi împreună să cumpăraţi rechizite, şi lasă-l pe el să aleagă rechizitele care îi plac, şi pe care de abia va aştepta să le folosească. De asemenea, creaţi un loc plăcut de studiu în casă, unde copilul îşi va putea face temele. Motivează-l prin joc să-și facă temele. Toate aceste pregătiri îi vor creşte entuziasmul.
  7. Fii înţelegător cu copilul. Chiar dacă copilul tău este pregătit pentru şcoală, el tot va avea o perioadă mai dificilă, încercând să se adapteze. Este posibil să fie mai speriat, şi să pună în continuu întrebări legate de şcoală. Fii răbdător şi răspunde-i la toate întrebările. Dă-i timp să se adapteze noului mediu.

Transformă şcoala într-o  amintire frumoasă pentru amândoi!

Autor: Lucia Șerban – Director educativ